2024. gada 30. marts

daži apstākleņi ar -i


Gandrīz katru īpašības vārdu (un par īpašības vārdu kļuvušu divdabi) var pārveidot par apstākļa vārdu – atvasināt apstākļa vārdu ar -i. Parasti tas ir veida apstākļa vārds un teikumā izmantojams par veida apstākli. Atvasinājums saglabā īpašības vārda galveno nozīmi un kalpo par laipiņu starp vārdšķirām – no nominālas frāzes uz verbālu, piemēram: katastrofālas beigas :: beidzas katastrofāli; neatliekama palīdzība :: jāpalīdz neatliekami (jāuzliek sistēma, jāoperē).

Latviešu literārās valodas vārdnīca parasti jau dod attiecīgo apstākļa vārdu (vienā šķirklī ar īpašības vārdu). Piemēram:

iekšējs -ais; s. -a, -ā
iekšēji apst.

Reizēm tāds nav dots. Tad ir jautājums: vai var brīvi darināt apstākļa vārdu? Piemēram, tūlītēji no īpašības vārda tūlītējs? LLVV taču ir normatīva: ko tajā neatrod, var uzskatīt par "neliterāru": perifērisku, okazionālu vai pārāk retu.

Varbūt šim vārdam apstākļa vārda nav blakus tāpēc, ka tas jau pats nāk no apstākļa vārda tūlīt. Reizēm nudien pareizs ir tūlīt blakus tūlītējsreaģēja tūlīt :: tūlītēja reaģēšana

Taču tūlīt ir laika nozīmē. Var būt jāraksturo darbības veidsreaģēja tūlītēji (sevišķi, ja tūlītēja reaģēšana ir viens no reaģēšanas veidiem); tūlītēji izmantojama informācija ir tāda, ko pēc saņemšanas uzreiz, nekavējoties, neapstrādājot var izmantot, nevis tāda, kas tūlīt jāizmanto.

Citiem no apstākļa vārda atvasinātiem īpašības vārdiem jauns apstākļa vārds ar -i jāuzskata par gadījuma vārdu vai pat neveiklību. Piemēram, grūti iedomāties, kādos apstākļus būtu vajadzīgs no vārda toreiz veidotā toreizējs tālāks atvasinājums "toreizēji". Varbūt šādi: Ļautiņi toreizēji naïvi ticēja nacionālkomunistu un Rietumu aģentu solījumiem atjaunot neatkarīgo demokrātisko valsti (t. i., tā, kā toreiz bija parasts). 

***

Par apstākļa vārdiem ar -i, kas izveidoti no divdabja ar -ts, maz ko teikt. Tos lieto ļoti specifiskai izteiksmei: Kucēns nopērti klusē. Meitene iepriecināti smaida. Skaidrs, ka labāki ir teikumi ar pašu divdabi pareizā formā (nopērts, iepriecināta). Var būt vajadzīgs šāds teikums: Sistēmas darbojas saistīti. Vārds saistīti iekļauts LLVV pie saistīts.

Apstākļa vārds attālināti saņēmis pārmērīgu labvēlību lingviski mazattīstītu politiķu un žurnālistu vidū un nepietiekamu noraidījumu lingvistu aprindās. Salikums strādāt/mācīties attālināti nebūtu vairs aktivizējams ne tikai gramatiskās neveiklības, bet arī nozīmes neprecizitātes dēļ: cilvēkus taču neattālina ne no kantoŗa, ne paša darba. Viņus nelaiž kantorī. Viņi strādā no tālienes, no attāluma, pa gabalu, attāli, tāldarbā.

Pāris sadomātu piemēru, kas raksturo konstrukcijas nenopietnumu: Likumpaklausīgais sapotēti gaidīja blaknes. Mājkvernē ieslēgti dzejnieks nespēja sagudrot vārsmas, kas viņam labi nāca galvā pastaigā ar suni izlaisti. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru